luni, 11 august 2014

Remediul din grădină: Plantele decorative care ne scapă de boli



Trandafirul, remediu contra amigdalitei
Infuzia obținută din petale de trandafir are rol dezinfectant, de aceea este recomandat să faci gargară cu aceasta, dacă suferi de dureri în gât. Faci gargară de 3-4 ori pe zi, până când te însănătoșești. Dacă suferi de anxietate, insomnie și de migrene, apelează tot la petalele de trandafir. Pune-le într-un vas cu apă, pe care îl lași în camera în care te odihnești. La fel de eficient este și uleiul esențial de trandafir.









Muşeţelul scade glicemia
Ceaiul din flori de mușețel ameliorarează durerile menstruale, iar, în cazul persoanelor diabetice, ajută la scăderea glicemiei. Totodată, gargara cu infuzie de muşeţel este indicată în tratamentul amigdalitei şi abceselor. Persoanele care au probleme cu tenul se pot spăla pe faţă cu infuzie de muşeţel.







Lavanda, împotriva indigestiei
O floare pe cât de frumoasă, pe atât de folositoare pentru sănătatea ta, căci te scapă de insomnie, ameliorează durerile de cap şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Totodată, ceaiul de lavandă reduce stările de anxietate, dar este şi de ajutor dacă suferi de indigestie.








Bujorul luptă cu crampele menstruale
Ceaiul de flori de bujor are un efect calmant. Peste o lingură de flori uscate, torni 250 de ml de apă fierbinte și lași la infuzat timp de 20 de minute. Remediul este eficient și pentru persoanele care suferă de infecții ale căilor respiratorii.








Gura-leului vindecă eczemele
Florile de gura-leului se folosesc sub formă de cataplasmă, tinctură, infuzie şi ceai. Gura-leului este de ajutor pentru persoanele care suferă de arsuri stomacale, de afecţiuni ale ficatului, dar şi de infecţii ale gâtului. Totodată, este eficientă şi în vindecarea eczemelor.






marți, 15 iulie 2014

Oaza de aer curat de la tine acasă: 3 plante care te ajută să respiri mai bine

Specialiştii au descoperit că trei plante de apartament obişnuite ajută la „crearea“ de aer curat, astfel încât să faci din casa ta o oază de aer curat chiar şi în oraşele poluate. Cele trei plante sunt: Chrysalidocarpus lutescens (numit şi palmier Areca), Sansevieria trifasciata (sau „limba soacrei“) şi Epipremnum aureum (cunoscut şi ca „iedera dracului“).


Palmierul Areca este o plantă care absoarbe dioxidul de carbon şi-l transformă în oxigen. Cantitatea de aer curat necesară pentru o persoană poate fi produsă folosind patru palmieri de acest fel înalţi până la umăr. Este important ca, mai ales în oraşele foarte poluate, să ştergem frunzele în fiecare zi. În oraşele mai curate, e suficient să le ştergi o dată pe săptămână.



Sansevieria trifasciata (sau „limba soacrei“)
Avantajul ei este că oferă aer curat pe timpul nopţii (atunci transformă CO2 în O2), de aceea este bine să o ţii în dormitor. O persoană are nevoie de cantitatea de oxigen curat furnizat de şase-opt plante înalte până la talie.





Epipremnum aureum (cunoscut şi ca „iedera dracului“) 
Numită de americani şi „planta banilor“ (money plant), are un rol foarte important: îndepărtează din aer chimicalele volatile nocive pentru aparatul respirator. Combinaţia de aceste trei plante îţi oferă tot aerul curat de care ai nevoie. 

vineri, 27 iunie 2014

Ne pregătim de concediu! Cum udăm plantele în lipsa noastră?

Pentru că se apropie concediul, e timpul să-mi pregătesc și Grădinile pentru vacanță. Ani la rând m-am întrebat ce e de făcut cu plantele din balcon pe perioada celor două săptămâni în care lipsesc de acasă. În cele din urmă am găsit soluția - simplă și la îndemâna oricui! 

În primul rând, ghivecele ar trebui mutate într-un loc unde lumina soarelui nu le atinge în mod direct (dacă există niște draperii sau jaluzele, e perfect dacă le ținem trase pe perioada concediului); în acest fel, plantele nu vor avea de suferit dacă afară sunt peste 40 de grade C.

Iar ca să nu le lăsăm să moară din lipsa apei, iată ceea ce fac eu de câțiva ani încoace și dă roade maxime (de multe ori, am fost invidioasă că atunci când reveneam din concediu, plantele se simțeau vizibil mai bine decât atunci când calculam eu din câte în câte zile să le ud): în primul rând, pregătesc niște „cordoane”, niște fâșii de bumbac (este foarte important să fie un bumbac cât mai ok din punct de vedere calitativ); ghivecele le grupez în jurul unui lighean cu apă (acesta din urmă musai va fi poziționat mai sus decât ele, măcar cu 10 cm)...; fâșiile de bumbac se îngroapă cât mai adânc în pământul din ghivece (câte o fâșie în fiecare ghiveci, evident), iar capetele rămase libere se lasă în ligheanul cu apă. 

Astfel, fiecare plantă își va lua apă doar câtă are nevoie, nici mai multă nici mai puțină, și numai dacă are nevoie. Ăsta e și motivul pentru care, de multe ori, am fost invidioasă pe acest procedeu - ele știu mai bine decât noi când le e „sete” și, prin această metodă, se pot „adăpa” singure.

Acum sunt pregătită să plec în concediu liniștită, știind și că Grădinile Suspendate nu vor suferi de sete :) Încearcă și tu metoda în vacanța asta și dă-mi de știre dacă ești la fel de mulțumit/ă!


joi, 26 iunie 2014

Sfaturi pentru casă: Plante care ne dau energie

Dacă ieri ne ocupam de vampirii energetici, de plantele care ne sleiesc de puteri, e timpul ca astăzi să vorbim și despre plantele pline de energie pozitivă.


Mușcata cu flori roșii sau albe, cu frunzele ușor încrețite se află sus de tot în top, fiind ideală pentru dormitor. Posedă o energie pozitivă foarte puternică, fiind suficient să stăm lângă o mușcată timp de 10-15 minute și ne vom simți odihniți, cu forțele refăcute.





Ficusul este o plantă benefică pentru energetica omului. Lui i se datorează atmosfera plăcută și bunăstarea din casă, având un puternic efect calmant. Este important să fie așezat într-un loc unde să nu primească direct lumină de la soare.






Cactusul ne ajută să ne completăm energia și, în același timp, poate înlătura energia negativă. Poate fi amplasat în apropierea monitorului computerului, preluând o parte din energia negativă emanată de acesta.





Violetele reprezintă un puternic purificator al spațiului în care locuim. Reușesc să ne echilibreze stările emoționale, în schimb însă preluând asupra lor energia negativă și întristându-se.




Cyclamen-ul face ordine în energetica locuinței - unifică fragmentele disparate, răzlețe de stări, încercând să creeze un spațiu unitar.





Rozmarinul înlătură oboseala, frica, anxietatea, panica, astenia; este foarte indicat persoanelor în vârstă și femeilor însărcinate. 






Bonsai-ul este benefic în casele dominate de spiritul materialismului, pentru că el are capacitatea de a abate gândurile de la lumea materială spre lumea spirituală. Îi face pe cei care îl îngrijesc mai sensibili, le dezvoltă intuiția, îi ajută să se schimbe, să-și schimbe concepția despre lume. Energetica unui bonsai depinde de energetica arborelui: pinul, dafinul, vișinul, ficusul ne vor hrăni cu energia lor, în schimb chiparosul sau portocalul ne vor lua                        energia.






miercuri, 25 iunie 2014

Vampiri energetici: Ce plante ne sleiesc de puteri

Orhideea este de evitat în casele oamenilor nehotărâți, cu voința slabă. Sau, cel puțin, în dormitoarele lor. Pentru aceștia, orhideea funcționează ca o pompă, absorbintu-le energia. Cel mai acut, spun specialiștii, vampirismul orhideei se manifestă dis-de-dimineață și în timpul nopții.



Feriga este un puternic vampir energetic; pentru a se putea dezvolta normal are nevoie de foarte multă energie. De aceea, este recomandat să o așezăm pe televizor, absorbindu-i acestuia toată energia negativă.





Chiparosul, deși este un puternic purificator al aerului, nu este indicat să-l avem în locuințele noastre. În antichitate, era numit “arborele morții”.

Tuia, la fel ca și chiparosul, este plantă-vampir. Plasată în camera unde petrecem mai mult timp, ne poate pune viața în pericol.




Florile uscate sunt considerate și ele vampiri, dar într-o măsură mai redusă decât cele veștejite. În general, materia moartă atrage întotdeauna forțele necurate.



Ca regulă generală, este important de reținut că plantele nu trebuie amplasate în dormitor, deoarece în timpul nopții absorb oxigen și degajă dioxid de carbon. În plus, noaptea, plantele se eliberează de energia negativă: ciclul lor energetic este programat pe absorbția diurnă a informației negative și purificarea nocturnă, prin eliminarea energiei negative.

Plante vampir-donator


Există, însă, și plante care, după ce adună energia din jur, o emană în cantități mari – atenție! - numai pe cea pozitivă. 



Begoniile sunt plante vampir, dar folositoare în special pentru casele în care vine multă lume. Begonia absoarbe ca un aspirator toată energia din jur, iar după un timp redă casei doar energia pozitivă.





Îngrijind trandafirii, oamenii își transferă surplusul energetic asupra lor. Așa că cei cărora nu le este suficientă propria energie, le sunt contraindicați trandafirii, deoarece le provoacă anxietate și irascibilitate. Trandafirii nu “suportă” pisicile, dar se “înțeleg” bine cu câinii.





Florile naturale tăiate sunt donatori până când încep să moară. Din acest motiv nu e indicat să păstrăm niciodată prea mult florile în vază.

duminică, 22 iunie 2014

Grădina din borcan - o soluție simplă și la îndemâna oricui

Pe lângă faptul că reprezintă o soluție simplă și este foarte ușor de creat, Grădina din borcan este recomandată în special celor care nu au timp sau pur și simplu nu sunt pasionați de îngrijirea plantelor. De altfel, ideea mi-a fost dată de o prietenă care lipsește de acasă cu zilele (și chiar cu săptămânile) și care nu are răbdare să crească așa cum se cuvine o plantă. Și ca ea mai cunosc încă multe alte persoane. Așa că, pentru ele, și nu numai, vin cu această soluție simplă și la îndemâna oricui care - mare atenție! - nu necesită niciun fel de îngrijire. 
Presupune numai câteva minute pierdute la magazin (Dedeman, de exemplu), pentru cumpărarea borcanului potrivit și a turbei (un pământ special amestecat cu acest cărbune mărunțit), eventual o ieșire la munte, pentru „recoltarea” de mușchi de pădure și a câtorva pietricele (mai mici sau mai mari, după preferințe) și încă 10 minute în care purcedem la crearea minunăției din borcan.

Eu am început cu o variantă simplă, ca să fiu sigură că funcționează. Am luat din debara un borcan de 800 gr., am avut grijă să aibă eticheta bine curățată pentru a nu estompa efectul Grădinii și am plantat pe capac, în interiorul acestuia, un amestec de mușchi de pădure proaspăt adus de pe munte. Am completat „peisajul” cu o piatră roșiatică, pentru design, am înfiletat borcanul (cu capul în jos) și gata minunăția: 



Se poate observa condensul format pe pereții borcanului. De fapt, în asta constă toată minunăția: înainte de a închide borcanul, trebuie stropite numai puțin plantele cu un jet de apă, iar ele își formează de aici încolo un microclimat. Singure, singurele. Respiră, se hrănesc, se înmulțesc și mor după legea de bază ale naturii: Cel mai puternic învinge!

Cum am văzut că funcționează „proiectul”, am decis că era timpul să trec la nivelul următor: un vas mai mare, un peisaj mai complex. Borcan de design, Dedeman: 16 lei; Turbă pentru bonsai: 7 lei; Cactus redus 83%, Kaufland: 1 leu; mușchi de pădure, pietriș și pietre aduse de pe munte: gratuit.
Așa că am purces la drum: primul strat de pietriș, urmat de puțin mușchi (care conservă umezeala), apoi turbă și pământ de flori (drenat cu puțin nisip, deoarece urma să plantez un cactus)... Am plantat cactusul, am completat peisajul cu puțin mușchi, câteva pietre și un smoc de iarbă crescut de capul lui într-un ghiveci... Și gata! Grădina din borcan e pregătită să fie „sigilată” și să înceapă să-și creeze propriul ecosistem!



miercuri, 26 martie 2014

Plante de interior care atrag dragostea, bucuria și prosperitatea

1. Bambusul
Este cunoscut pentru faptul că atrage bucuria și prosperitatea. Oferă protecție și noroc, ceea ce înseamnă că vor crește șansele ca dorințele tale să se împlinească odată cu achiziționarea acestei plante. Despre bambus se mai spune că mărește flexibilitatea mentală, oferă ajutor în dezvoltarea spirituală și aduce prosperitatea. Dacă ești depresiv, planta este excelentă pentru ca te ajuta să te eliberezi de sentimentele negative.
 
2. Busuioc
Busuiocul aduce dragostea, pasiunea, succesul și frumusețea în casa ta. Iar dacă pui în mâncare planta crescută chiar în casa ta se spune că poți trezi pasiunea în oricine consumă aceea mâncare. În plus, busuiocul este recunoscut pentru că este antidepresiv, antiseptic și antibacterial.

3. Rozmarin
Această plantă crește puterea creierului, te poate ajuta să te odihnești mai bine noaptea și te menține tânăr. Rozmarinul atrage dragostea și crește dorința sexuală. 

4. Salvie
Salvia este recunoscută pentru calitățile sale protective. De asemenea, ea reprezintă imortalitatea, longevitatea, înțelepciunea și împlinirea dorințelor.

5. Lămâiul
În afara faptului că aduce fericire și lumină în casă, lămâiul este simbolul purificării și al prieteniei. În plus, este minunat să ai propriul lămâi pentru a face băuturi și dressing pentru salate.

6. Levănțica
Mirosul acestei plante este cunoscut pentru faptul că îmbunătățește buna dispoziție și are proprietăți de calmare. Câțiva stropi de levănțică pe pernă te va ajuta să adormi la fel de repede ca un prunc. Despre mirosul de levănțică se crede că are puterea de a atrage bărbații, așa că femeile singure au tot interesul să aibă o astfel de plantă în casă.

7. Orhidee
Orhideea nu numai că este o plantă frumoasă, însă este și foarte ușor de îngrijit. Această plantă reprezintă dragostea: atrage dragostea, te înalță sufletește și întărește prieteniile. În Grecia antică, oamenii asociau orhideea cu fertilitatea și virilitatea, ceea ce le face un cadou minunat pentru cei care își doresc copii.





luni, 10 martie 2014

Orhideea - minunea care mi-a colorat apartamentul și viața


Am primit-o ca dar de casă nouă. Mi-a umplut într-o clipă și casa, dar și viața. Are nevoie de multă atenție dar, cu toate astea, este foarte ușor de îngrijit. Dacă îi oferi suficientă lumină și umiditate, te vei bucura de florile ei tot timpul anului. 


Când a intrat în viața mea, frumusețea mov din poza alăturată părea foarte sănătoasă. Mi-au trebuit numai două-trei zile ca să-mi dau seama că nu era tocmai așa. O pânză de păianjen foarte-foarte fină se întindea printre frunze și flori, de-a lungul tijei pline de boboci. Așa că am luat cea mai la îndemână măsură găsită pe internet: am stropit planta din abundență cu apă și am învelit-o în folie alimentară, astfel încât să creez un soi de seră și o umiditate pe care acarienii nu o suportă. Și a funcționat! În numai câteva zile aveam o plantă sănătoasă și fericită!

Alte probleme nu am avut cu ea. Am udat-o săptămânal (prin scufundare într-un vas mai mare plin pe jumătate cu apă), i-am adăugat din două în două săptămâni un fertilizant special și am înconjurat-o cu multă dragoste. După ce primul rând de flori s-a ofilit (adică după mai bine de 6 luni), am tăiat tija de jos, la un nod sau două lungime, și am continuat procesul de îngrijire cu apă și fertilizant.
Iar în foarte scurt timp o altă tijă a început să crească. Am fixat-o pe suportul special și am așteptat cuminte să mă bucur din nou de flori. Ceea ce s-a și întâmplat! Iată aici imaginile:




De puțin timp, familia Grădinilor suspendate s-a mărit cu o nouă orhidee: pe Tigressa am primit-o în dar de ziua mea, de la niște prieteni minunați. E plină de flori și, mare lucru, are deja alte două tije formate la baza frunzelor care foarte curând îmi vor oferi alte și ale motive de bucurie.


Iată câteva sfaturi, dacă vrei să-ți colorezi casa cu o orhidee: așeaz-o într-un loc luminos, dar nu în bătaia directă a soarelui. Oferă-i o temperatură constantă, cuprinsă între 17 și 23 de grade Celsius.  Dacă dă semne de boală, schimbă-i locul! 
Pont: Orhideele iubesc taninii, așa că îmbibă un dop de la sticla de vin roșu în această licoare magică și apoi sfărâmă-l și amestecă-l în solul plantei. Va face minuni!

Și poate nu știai: unele orhidee trăiesc aproape ca niște paraziți ai unor copaci. De aceea probabil solul în care se simt cel mai bine constă dintr-un amestec format din coajă de copac și mușchi.





marți, 4 martie 2014

Grădinărit ''la înălțime''

M-am jucat puțin cu cele două cuvinte din titlu scrise între ghilimele. Grădinărit ''la înălțime'': la nivel ''profi'' sau... la etajul 8? Te las pe tine să decizi. Azi vin cu câteva sfaturi de îngrijire a plantelor, imediat după cumpărarea lor din magazin.

Întâi de toate, este esențial să alegi PLANTELE POTRIVITE PENTRU CASA TA. Trebuie să cunoști foarte bine condițiile oferite de spațiul pe care vrei să-l decorezi, din punct de vedere al luminii, umidității și temperaturii. Înainte să cumperi o plantă, gândește-te dacă-i poți oferi ceea ce are nevoie. 
În general, plantele iubitoare de umbră sunt cele decorative, cu frunze verzi. Majoritatea plantelor cu flori sau frunze mari, simple, verzi sau pătate cu alb iubesc lumina zilei fără soare direct. În schimb, cactușii, plantele suculente, palmierii sau citricele adoră expunerea directă la soare.


Odată ce ai hotărât ce plantă îți dorești și ai observat că se potrivește cu ceea ce balconul tău îi poate oferi, e timpul să mergi la Florărie. Nu uita însă că orice ființă vie are nevoie de o PERIOADĂ DE ACOMODARE atunci când îi schimbi locul. Așa că ține minte că nu e bine să expui niciunui tip de stres o plantă pe care abia ai adus-o acasă. Ține-o o zi sau două la o temperatură de 20-22 de grade Celsius și ud-o foarte puțin. O regulă de bază în îngrijirea oricărei plante ține de corelarea directă a udării cu temperatura și lumina.



TRANSPLANTAREA 
Florile trebuie transplantate la scurt timp după achiziționare, întrucât ghivecele în care se vând nu sunt potrivite cu necesitățile plantei. Este de preferat ca noul vas să fie cu 2-3 cm mai mare în diametru decât cel inițial. Operația în sine presupune presărarea, la bază, a unui strat de pietriș pentru drenaj, peste care se va adăuga până la jumătate un strat proaspăt de pământ. Se așază planta în mijloc și se completează de jur împrejur cu un amestec corespunzător cerințelor acesteia. La final, se tasează pământulși se udă bine, până când apa va ieși prin orificiile de scurgere.

Mai multe fotografii din Grădinile Suspendate, aici.






sâmbătă, 1 martie 2014

Primăvara începe cu tine!

Primăvara mea începe, an de an, cu ele. Cu BRÂNDUȘELE. Ani la rând, la fiecare început de primăvară, urcam pe munte la ''vânătoare de brândușe''. Îmi plăcea să le descopăr pe pământul abia ușurat de mantaua grea a zăpezii, ițindu-se timid printre frunzele din toamna anterioară și chiar printre pâlcurile răzlețe de nea. Le place soarele dar și umezeala. În ordinea asta. 
Așa că anul trecut mi-am propus să-mi creez propria primăvară la mine în balcon. Am cumpărat din Praktiker un ghiveci minunat cu două (da, numai două) brândușe îmbobocite. Și-am rămas surprinsă când, peste o zi sau două (da, tot două), aveam nu trei, cinci sau șase brândușe înflorite, ciiii nouă! Iar pământul din ghiveciul acela micuț continua să scoată la iveală alte și alte tulpini firave care, la rândul lor, îmboboceau și înfloreau. 
Și-uite-așa, m-am bucurat de o primăvară continuă timp de vreo săptămână și am decis că minunea trebuie să se repete. Am lăsat florile să treacă, planta să se ofilească, iar când din pământ nu mai ieșea nimic la suprafață, am scos bulbii și i-am pus la păstrat. La loc uscat și răcoros, în debara. Iar pe la sfârșitul anului trecut, undeva în luna noiembrie, le-am replantat. 

Le-am oferit de data asta mult mai mult spațiu, le-am creat un ''vast apartament'' într-o jardinieră. Și se pare că bine am făcut, pentru că din pământ continuă să iasă nenumărate săbiuțe verzi care caută lumina soarelui cu același nesaț cu care soarele le caută pe ele. Trebuie spus că, pe lângă multă lumină și multă umezeală, brândușele necesită puțină atenție atunci când le pregătim solul în care urmează să le plantăm. Acesta trebuie să fie bine drenat, deci e de preferat ca pe fundul ghiveciului să așezăm un rând de pietricele care vor păstra umiditatea pământului mai mult timp.
E recomandat, de asemenea, ca solul să fie amestecat cu puțin nisip și câteva bucăți de scoarță de copac înainte de a fi folosit, pentru a crea - pe cât posibil - condițiile pe care planta le găsește în mediul ei natural, adică pe munte.

Revin cu foto atunci când drăguțele mele vor reuși să înflorească! ;) Până atunci, vă întreb doar atât: Știați că dintr-o specie de brândușe se extrage cel mai scump condiment din lume? Iată: Șofranul

Până atunci, vă prezint și cealaltă bucurie a primăverii în curs aici, la etajul 8: Narcisa galbenă. Am cumpărat-o într-o zi de miercuri de la Lidl, iar până vineri era deja plină de flori. O minunăție, nu alta! De la mirosul îmbătător și culoarea amețitoare, până la ghiveciul din lemn de-a dreptul mi-nu-nat, totul te fascinează la planta asta de primăvară care - unde mai pui - are și efecte tămăduitoare miraculoase. Detalii, aici!
Și pentru suflet: VAMA VECHE - Primăvara

joi, 27 februarie 2014

Gloxinia de la Virginia

Că tot vă povesteam în postarea trecută de prietena mea Virginia și buchețelul de busuioc primit, tot cu ajutorul ei mi-am îmbogățit Grădinile suspendate cu o minunăție de plantă violet. Fiind culoarea mea preferată, nu am putut rezista tentației de a o alege atunci când ea, Virginia, m-a întrebat ce floare îmi aleg din Florăria în care ne aflam.

A fost dragoste la prima vedere. O multitudine de frunze cărnoase revărsate peste ghiveci, foooarte mulți boboci și vreo două flori timid deschise. Am plecat fericită cu ea acasă, nerăbdătoare să aflu tot ce s-ar putea ști despre îngrijirea ei.

O cheamă GLOXINIA. Îmi amintea de violetele pe care mama mea le îngrijea cu ani în urmă și nu mă înșelam. Sunt înrudite, așa că cea mai simplă formă de înmulțire este cea pe care am văzut-o ani la rând chiar la mine în casă: prin butași de frunze. În traducere: rupi frunza și apoi o lași să prindă rădăcini într-un borcan cu apă.

Se plantează într-un amestec de pământ cu frunze, nisip și turbă și se așază la lumină, dar niciodată în bătaia directă a soarelui. Iubește și apa, însă nu se udă pământul în mod direct. Se lasă apă în farfuria ghiveciului, iar Gloxinia își va lua atâta cât are nevoie. În momentul în care îi lipsește apa îți va da senzația că se ''topește''. Imediat ce o vei uda însă, vei observa cum revine, dintr-o dată, la viață. Atenție însă! Nici udarea în exces nu e recomandată, pentru că duce la putrezirea bulbului. Iar picăturile de apă ce ajung accidental pe frunze sau flori provoacă pete inestetice.

Repaus peste iarnă

Toamna, florile cad rând pe rând, iar frunzele se veștejesc. Acesta e momentul în care udarea Gloxiniei se va face din ce în ce mai rar, având grijă numai ca pământul să nu se usuce de tot. După câteva luni, când veți vedea primii muguri, scoateți bulbul cu grijă și curățați pământul vechi, înlocuindu-l în întregime. După o scurtă perioadă, vă veți bucura din nou de planta spectaculoasă pe care vi-o amintiți din vara trecută.

Secretul unei Gloxinii fericite este să aveți răbdare să o lăsați să treacă în ritmul ei prin fiecare etapă de dezvoltare.



marți, 25 februarie 2014

Despre grădinărit... chiar și la etajul 8

Totul e să iubești plantele. Fie că-ți plac cele cu flori, arbuștii, cele sezoniere sau cele perene, toate își pot face loc la tine în balcon dacă îți dorești cu adevărat acest lucru. Sunt de părere că te poți bucura de plăcerile grădinăritului chiar dacă locuiești la etajul 8 sau 10 al unui bloc comunist. Stau dovadă Grădinile mele Suspendate.
Un balcon, oricât de mic, îți poate oferi bucurie și culoare, iar dacă îl amenajezi corect, plantele vor arăta minunat și vor deveni foarte ușor de îngrijit.

Unde se așază plantele? 

Indiscutabil, prima regulă în transformarea balconului o reprezintă lumina. Cu excepția plantelor care nu iubesc lumina directă și despre care vom vorbi cu altă ocazie, toate celelalte preferă un loc în care razele soarelui să le atingă cel puțin câteva ore pe zi - recomandabil dimineața. Asta înseamnă că balconul cel mai potrivit pentru transformare în grădină este cel îndreptat către răsărit.

În funcție de dimensiunile balconului, poți opta pentru un raft supraetajat sau pentru câteva policioare prinse direct pe perete. Mai nou este la modă și atârnarea direct din tavan a unor ansamble de ghivece. Iar dacă ai norocul ca balconul să nu fi apucat să fie închis, nu mai sta pe gânduri și valorifică balustrada din plin, prin amplasarea unor jardiniere în exterior. Dau un aer cochet și, pe deasupra, oferă și mediul natural atât de dorit de orice plantă de exterior!

Ce fel de plante alegem

E foarte important să ținem cont, în alegerea plantelor pe care vrem să le plantăm, de condițiile specifice oferite de balcon - luminozitate, umezeală, căldură.
De observat: de câte ore de soare direct și de câte de lumină indirectă beneficiază viitoarea noastră grădină, care sunt cele mai ridicate și mai scăzute temperaturi și dacă este expus sau nu curenților de aer.
Pentru balcon sunt recomandate ghivecele din material sintetic, deoarece sunt mai ușoare. În plus, există o varietate foarte mare de culori și modele, inclusiv texturi care imită lemnul, teracota sau piatra naturală, putând fi integrate ușor oricărui stil.

Totul e posibil, așadar. Ne place să grădinărim, o facem oriunde. Totul e să observăm cu atenție condițiile oferite de viitoarea noastră oază verde, să alegem forma pe care vrem să i-o dăm și, mai apoi, să devenim cei mai buni prieteni ai plantelor noastre. Ele știu cel mai bine să ne spună când au nevoie de ceva, de ce anume au nevoie și - mai ales - cum au nevoie să fie îngrijite. Noi n-avem altceva de făcut decât să învățăm să le ascultăm.

luni, 24 februarie 2014

De Dragobete plantăm busuioc

Dacă tot e Dragobetele, mi-am zis că n-ar fi rău să mai păstrez una-două tradiții din străbuni, așa că cea mai la îndemână mi-a fost... plantarea busuiocului. Era programată oricum pentru una din zilele astea, dar cum am găsit materialul ăsta, m-am dus repede la florărie și am cumpărat cele trebuincioase.

Semințele le-am păstrat de anul trecut, dintr-un buchețel pe care mi l-a dăruit prietena mea Virginia. Le-am ținut cu grijă într-un pliculeț, ferite de umezeală și frig. Jardiniera, de asemenea, era deja pregătită; a mai fost nevoie de un sac de pământ și de alte semințe, pentru completarea spațiului și, mai ales, a aromelor: puțin cimbru și - preferatul meu - leușteanul. Aș fi vrut și puțină levănțică, pentru culoare, însă deocamdată nu am găsit semințe.


Și m-am pus pe treabă! Ceva pietriș pe fundul ghiveciului, muuult pământ (aproape un sac de 10 l) și nelipsitul nisip, la suprafață, pentru drenaj. Am plantat semințele la 1 cm adâncime, am udat bine și m-am înarmat cu multă răbdare.

Ador mirosul busiocului verde, dar nu mă zgârcesc nici atunci când asezonez cu el salata, când îl pun în ciorbe, varză sau sosuri. Iar cimbrul este nelipsit din garnisirea oricărui preparat din carne de porc. De leuștean nu mai vorbesc; îl iubesc tocat mărunt în ciorba aburindă și, mai nou, i-am descoperit savoarea pe care o dă salatelor mele de roșii!