joi, 27 februarie 2014

Gloxinia de la Virginia

Că tot vă povesteam în postarea trecută de prietena mea Virginia și buchețelul de busuioc primit, tot cu ajutorul ei mi-am îmbogățit Grădinile suspendate cu o minunăție de plantă violet. Fiind culoarea mea preferată, nu am putut rezista tentației de a o alege atunci când ea, Virginia, m-a întrebat ce floare îmi aleg din Florăria în care ne aflam.

A fost dragoste la prima vedere. O multitudine de frunze cărnoase revărsate peste ghiveci, foooarte mulți boboci și vreo două flori timid deschise. Am plecat fericită cu ea acasă, nerăbdătoare să aflu tot ce s-ar putea ști despre îngrijirea ei.

O cheamă GLOXINIA. Îmi amintea de violetele pe care mama mea le îngrijea cu ani în urmă și nu mă înșelam. Sunt înrudite, așa că cea mai simplă formă de înmulțire este cea pe care am văzut-o ani la rând chiar la mine în casă: prin butași de frunze. În traducere: rupi frunza și apoi o lași să prindă rădăcini într-un borcan cu apă.

Se plantează într-un amestec de pământ cu frunze, nisip și turbă și se așază la lumină, dar niciodată în bătaia directă a soarelui. Iubește și apa, însă nu se udă pământul în mod direct. Se lasă apă în farfuria ghiveciului, iar Gloxinia își va lua atâta cât are nevoie. În momentul în care îi lipsește apa îți va da senzația că se ''topește''. Imediat ce o vei uda însă, vei observa cum revine, dintr-o dată, la viață. Atenție însă! Nici udarea în exces nu e recomandată, pentru că duce la putrezirea bulbului. Iar picăturile de apă ce ajung accidental pe frunze sau flori provoacă pete inestetice.

Repaus peste iarnă

Toamna, florile cad rând pe rând, iar frunzele se veștejesc. Acesta e momentul în care udarea Gloxiniei se va face din ce în ce mai rar, având grijă numai ca pământul să nu se usuce de tot. După câteva luni, când veți vedea primii muguri, scoateți bulbul cu grijă și curățați pământul vechi, înlocuindu-l în întregime. După o scurtă perioadă, vă veți bucura din nou de planta spectaculoasă pe care vi-o amintiți din vara trecută.

Secretul unei Gloxinii fericite este să aveți răbdare să o lăsați să treacă în ritmul ei prin fiecare etapă de dezvoltare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu