sâmbătă, 1 martie 2014

Primăvara începe cu tine!

Primăvara mea începe, an de an, cu ele. Cu BRÂNDUȘELE. Ani la rând, la fiecare început de primăvară, urcam pe munte la ''vânătoare de brândușe''. Îmi plăcea să le descopăr pe pământul abia ușurat de mantaua grea a zăpezii, ițindu-se timid printre frunzele din toamna anterioară și chiar printre pâlcurile răzlețe de nea. Le place soarele dar și umezeala. În ordinea asta. 
Așa că anul trecut mi-am propus să-mi creez propria primăvară la mine în balcon. Am cumpărat din Praktiker un ghiveci minunat cu două (da, numai două) brândușe îmbobocite. Și-am rămas surprinsă când, peste o zi sau două (da, tot două), aveam nu trei, cinci sau șase brândușe înflorite, ciiii nouă! Iar pământul din ghiveciul acela micuț continua să scoată la iveală alte și alte tulpini firave care, la rândul lor, îmboboceau și înfloreau. 
Și-uite-așa, m-am bucurat de o primăvară continuă timp de vreo săptămână și am decis că minunea trebuie să se repete. Am lăsat florile să treacă, planta să se ofilească, iar când din pământ nu mai ieșea nimic la suprafață, am scos bulbii și i-am pus la păstrat. La loc uscat și răcoros, în debara. Iar pe la sfârșitul anului trecut, undeva în luna noiembrie, le-am replantat. 

Le-am oferit de data asta mult mai mult spațiu, le-am creat un ''vast apartament'' într-o jardinieră. Și se pare că bine am făcut, pentru că din pământ continuă să iasă nenumărate săbiuțe verzi care caută lumina soarelui cu același nesaț cu care soarele le caută pe ele. Trebuie spus că, pe lângă multă lumină și multă umezeală, brândușele necesită puțină atenție atunci când le pregătim solul în care urmează să le plantăm. Acesta trebuie să fie bine drenat, deci e de preferat ca pe fundul ghiveciului să așezăm un rând de pietricele care vor păstra umiditatea pământului mai mult timp.
E recomandat, de asemenea, ca solul să fie amestecat cu puțin nisip și câteva bucăți de scoarță de copac înainte de a fi folosit, pentru a crea - pe cât posibil - condițiile pe care planta le găsește în mediul ei natural, adică pe munte.

Revin cu foto atunci când drăguțele mele vor reuși să înflorească! ;) Până atunci, vă întreb doar atât: Știați că dintr-o specie de brândușe se extrage cel mai scump condiment din lume? Iată: Șofranul

Până atunci, vă prezint și cealaltă bucurie a primăverii în curs aici, la etajul 8: Narcisa galbenă. Am cumpărat-o într-o zi de miercuri de la Lidl, iar până vineri era deja plină de flori. O minunăție, nu alta! De la mirosul îmbătător și culoarea amețitoare, până la ghiveciul din lemn de-a dreptul mi-nu-nat, totul te fascinează la planta asta de primăvară care - unde mai pui - are și efecte tămăduitoare miraculoase. Detalii, aici!
Și pentru suflet: VAMA VECHE - Primăvara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu