marți, 4 martie 2014

Grădinărit ''la înălțime''

M-am jucat puțin cu cele două cuvinte din titlu scrise între ghilimele. Grădinărit ''la înălțime'': la nivel ''profi'' sau... la etajul 8? Te las pe tine să decizi. Azi vin cu câteva sfaturi de îngrijire a plantelor, imediat după cumpărarea lor din magazin.

Întâi de toate, este esențial să alegi PLANTELE POTRIVITE PENTRU CASA TA. Trebuie să cunoști foarte bine condițiile oferite de spațiul pe care vrei să-l decorezi, din punct de vedere al luminii, umidității și temperaturii. Înainte să cumperi o plantă, gândește-te dacă-i poți oferi ceea ce are nevoie. 
În general, plantele iubitoare de umbră sunt cele decorative, cu frunze verzi. Majoritatea plantelor cu flori sau frunze mari, simple, verzi sau pătate cu alb iubesc lumina zilei fără soare direct. În schimb, cactușii, plantele suculente, palmierii sau citricele adoră expunerea directă la soare.


Odată ce ai hotărât ce plantă îți dorești și ai observat că se potrivește cu ceea ce balconul tău îi poate oferi, e timpul să mergi la Florărie. Nu uita însă că orice ființă vie are nevoie de o PERIOADĂ DE ACOMODARE atunci când îi schimbi locul. Așa că ține minte că nu e bine să expui niciunui tip de stres o plantă pe care abia ai adus-o acasă. Ține-o o zi sau două la o temperatură de 20-22 de grade Celsius și ud-o foarte puțin. O regulă de bază în îngrijirea oricărei plante ține de corelarea directă a udării cu temperatura și lumina.



TRANSPLANTAREA 
Florile trebuie transplantate la scurt timp după achiziționare, întrucât ghivecele în care se vând nu sunt potrivite cu necesitățile plantei. Este de preferat ca noul vas să fie cu 2-3 cm mai mare în diametru decât cel inițial. Operația în sine presupune presărarea, la bază, a unui strat de pietriș pentru drenaj, peste care se va adăuga până la jumătate un strat proaspăt de pământ. Se așază planta în mijloc și se completează de jur împrejur cu un amestec corespunzător cerințelor acesteia. La final, se tasează pământulși se udă bine, până când apa va ieși prin orificiile de scurgere.

Mai multe fotografii din Grădinile Suspendate, aici.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu