Un balcon, oricât de mic, îți poate oferi bucurie și culoare, iar dacă îl amenajezi corect, plantele vor arăta minunat și vor deveni foarte ușor de îngrijit.
Unde se așază plantele?
Indiscutabil, prima regulă în transformarea balconului o reprezintă lumina. Cu excepția plantelor care nu iubesc lumina directă și despre care vom vorbi cu altă ocazie, toate celelalte preferă un loc în care razele soarelui să le atingă cel puțin câteva ore pe zi - recomandabil dimineața. Asta înseamnă că balconul cel mai potrivit pentru transformare în grădină este cel îndreptat către răsărit.În funcție de dimensiunile balconului, poți opta pentru un raft supraetajat sau pentru câteva policioare prinse direct pe perete. Mai nou este la modă și atârnarea direct din tavan a unor ansamble de ghivece. Iar dacă ai norocul ca balconul să nu fi apucat să fie închis, nu mai sta pe gânduri și valorifică balustrada din plin, prin amplasarea unor jardiniere în exterior. Dau un aer cochet și, pe deasupra, oferă și mediul natural atât de dorit de orice plantă de exterior!
Ce fel de plante alegem
De observat: de câte ore de soare direct și de câte de lumină indirectă beneficiază viitoarea noastră grădină, care sunt cele mai ridicate și mai scăzute temperaturi și dacă este expus sau nu curenților de aer.
Pentru balcon sunt recomandate ghivecele din material sintetic, deoarece sunt mai ușoare. În plus, există o varietate foarte mare de culori și modele, inclusiv texturi care imită lemnul, teracota sau piatra naturală, putând fi integrate ușor oricărui stil.
Totul e posibil, așadar. Ne place să grădinărim, o facem oriunde. Totul e să observăm cu atenție condițiile oferite de viitoarea noastră oază verde, să alegem forma pe care vrem să i-o dăm și, mai apoi, să devenim cei mai buni prieteni ai plantelor noastre. Ele știu cel mai bine să ne spună când au nevoie de ceva, de ce anume au nevoie și - mai ales - cum au nevoie să fie îngrijite. Noi n-avem altceva de făcut decât să învățăm să le ascultăm.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu