duminică, 22 iunie 2014

Grădina din borcan - o soluție simplă și la îndemâna oricui

Pe lângă faptul că reprezintă o soluție simplă și este foarte ușor de creat, Grădina din borcan este recomandată în special celor care nu au timp sau pur și simplu nu sunt pasionați de îngrijirea plantelor. De altfel, ideea mi-a fost dată de o prietenă care lipsește de acasă cu zilele (și chiar cu săptămânile) și care nu are răbdare să crească așa cum se cuvine o plantă. Și ca ea mai cunosc încă multe alte persoane. Așa că, pentru ele, și nu numai, vin cu această soluție simplă și la îndemâna oricui care - mare atenție! - nu necesită niciun fel de îngrijire. 
Presupune numai câteva minute pierdute la magazin (Dedeman, de exemplu), pentru cumpărarea borcanului potrivit și a turbei (un pământ special amestecat cu acest cărbune mărunțit), eventual o ieșire la munte, pentru „recoltarea” de mușchi de pădure și a câtorva pietricele (mai mici sau mai mari, după preferințe) și încă 10 minute în care purcedem la crearea minunăției din borcan.

Eu am început cu o variantă simplă, ca să fiu sigură că funcționează. Am luat din debara un borcan de 800 gr., am avut grijă să aibă eticheta bine curățată pentru a nu estompa efectul Grădinii și am plantat pe capac, în interiorul acestuia, un amestec de mușchi de pădure proaspăt adus de pe munte. Am completat „peisajul” cu o piatră roșiatică, pentru design, am înfiletat borcanul (cu capul în jos) și gata minunăția: 



Se poate observa condensul format pe pereții borcanului. De fapt, în asta constă toată minunăția: înainte de a închide borcanul, trebuie stropite numai puțin plantele cu un jet de apă, iar ele își formează de aici încolo un microclimat. Singure, singurele. Respiră, se hrănesc, se înmulțesc și mor după legea de bază ale naturii: Cel mai puternic învinge!

Cum am văzut că funcționează „proiectul”, am decis că era timpul să trec la nivelul următor: un vas mai mare, un peisaj mai complex. Borcan de design, Dedeman: 16 lei; Turbă pentru bonsai: 7 lei; Cactus redus 83%, Kaufland: 1 leu; mușchi de pădure, pietriș și pietre aduse de pe munte: gratuit.
Așa că am purces la drum: primul strat de pietriș, urmat de puțin mușchi (care conservă umezeala), apoi turbă și pământ de flori (drenat cu puțin nisip, deoarece urma să plantez un cactus)... Am plantat cactusul, am completat peisajul cu puțin mușchi, câteva pietre și un smoc de iarbă crescut de capul lui într-un ghiveci... Și gata! Grădina din borcan e pregătită să fie „sigilată” și să înceapă să-și creeze propriul ecosistem!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu