Întotdeauna m-au fascinat plantele astea. Poate pentru că, atunci când eram mică, bunica mea părea să facă în fiecare primăvară vrăji: "să iasă roz, să iasă albastră" - așa zicea, turnând ceva la rădăcina tufelor pe care le cunoșteam atât de bine. Crescând, am aflat secretul: se pare că nuanța florilor depinde de pH-ul solului: pentru flori roz, pământul trebuie să aiba pH alkalin, iar pentru flori albastre e nevoie de pH acid.
Am găsit, bineînțeles, și soluții: pentru a crește aciditatea pământului, specialiștii recomandă următoarele soluții: sulfat de aluminiu (7 g la 3,7 l apă) sau o soluție din apă cu oțet (5 l : 200 ml). De asemenea, pământul poate fi amestecat cu bucăți de scoarță de copac, rumeguș, coji de ou, coji de fructe, cafea măcinată, coji rase de portocală și grapefruit. O grămadă de variante, carevasăzică...
Dacă dorești însă ca Hortensia ta să aibă nuanțe de roz, este util un fertilizator mai puțin acid. De asemenea, poți să presari în jurul plantei puțin calcar, sau var, sau câteva resturi de cărămidă.
1. Hortensia are nevoie de lumină, însă nu foarte multă: preferă razele soarelui dimineața dar nu și la amiază. Așa că cel mai bine este să o plantezi în zone cu umbră parțială sau lângă un gard orientat spre nord, nord-vest sau vest.
2. Numele ei se trage din grecescul “hydra”, așa că Hortensia iubește apa; deci, planta trebuie udată cât mai des, mai ales în zilele de vară. Atenție însă, apa în exces duce la înnegrirea marginilor frunzelor.
3. Hortensia nu are nevoie neapărat de toaletare, dar poate fi făcută în fiecare primăvară, când apar noii lăstari. Tăierile se fac exact deasupra nodului de pe tulpină.
4. Foarte important, florile uscate se lasă pe tije peste iarnă, pentru a proteja de îngheț lăstarii tineri de sub ele.
5. Și că tot veni vorba de iarnă, e bine să știi că Hortensia rezistă până la -15 grade C. Este indicat totuși să o protejezi de ger, acoperind-o cu paie, frunze și pământ, sau cu carton.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu