marți, 31 martie 2015

Despre HORTENSII sau ce vrăji făcea bunica mea în fiecare primăvară

Întotdeauna m-au fascinat plantele astea. Poate pentru că, atunci când eram mică, bunica mea părea să facă în fiecare primăvară vrăji: "să iasă roz, să iasă albastră" - așa zicea, turnând ceva la rădăcina tufelor pe care le cunoșteam atât de bine. Crescând, am aflat secretul: se pare că nuanța florilor depinde de pH-ul solului: pentru flori roz, pământul trebuie să aiba pH alkalin, iar pentru flori albastre e nevoie de pH acid. 

Am găsit, bineînțeles, și soluții: pentru a crește aciditatea pământului, specialiștii recomandă următoarele soluții: sulfat de aluminiu (7 g la 3,7 l apă) sau o soluție din apă cu oțet (5 l : 200 ml). De asemenea, pământul poate fi amestecat cu bucăți de scoarță de copac, rumeguș, coji de ou, coji de fructe, cafea măcinată, coji rase de portocală și grapefruit. O grămadă de variante, carevasăzică...


Dacă dorești însă ca Hortensia ta să aibă nuanțe de roz, este util un fertilizator mai puțin acid. De asemenea, poți să presari în jurul plantei puțin calcar, sau var, sau câteva resturi de cărămidă. 

Iată acum și câteva SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA acestor plante "magice":

joi, 26 martie 2015

Prima mea mușcată - Cum îngrijim aceste plante delicate, dar viguroase


Aceasta este prima mea mușcată. Am furat (recunosc, dar așa mi s-a spus că se face pentru a se "prinde") un vlăstar tânăr de la o plantă viguroasă, l-am ținut într-un borcan cu apă până când a prins rădăcini și apoi l-am plantat în pământ. A crescut repede și este cât se poate de sănătoasă.

Atenție însă! Atunci când alegi o muşcată e bine să ştii că plantele de talie mare ating înălţimi de 80-100 cm, fiind potrivite în parcuri şi în grădini. Pentru interior sunt indicate cele pitice, iar pentru balcon, cele curgătoare. Muşcatele înfloresc primăvara şi vara, dar pot avea boboci şi iarna, dacă le ţii într-o încăpere luminoasă şi caldă. 


Iată și câteva sfaturi pentru îngrijirea lor pe care le-am "cules" de pe internet special pentru voi:

1. Muşcatelor le place lumina, dar soarele puternic le arde. Aşadar, în zilele caniculare, încearcă să le protejezi, mutând jardinierele sau ghivecele din bătaia soarelui.

2. Din aprilie până în septembrie, adaugă-le o dată la două săptămâni îngrășământ special sau îngrășământ pentru plante cu flori.

3. Vara udă florile de 2-3 ori pe săptămână. Dacă sunt ţinute în soare mai multe ore, trebuie udate zilnic.

4. Iarna, muşcatele intră într-o perioadă de repaus. Se ţin într-un loc răcoros şi luminos, se udă rar şi se curăţă de frunzele şi de florile uscate.



ATENȚIE! Muşcatele curgătoare sunt mai sensibile la frig decât celelalte. Iarna se ţin în încăperi cu lumină multă şi se udă la nevoie (solul se menţine uşor uscat).

vineri, 20 martie 2015

DE SEZON! Cum îngrijim trandafirii pitici

Cu ei, te poți bucura de culoare și prospețime chiar și la tine în balcon. Secretul îngrijirii trandafirilor în ghiveci constă în două elemente esențiale, cât se poate de la îndemână: lumină și pământ din belșug.

Trandafirul pitic va înflori încontinuu, din primăvară până în toamnă, cu condiția să fie îndepărtate florile ofilite. Pământul trebuie menținut în permanență umed, iar o fertilizare odată la două-trei săptămâni (primăvara și vara) e binevenită.

E bine de știut că vara trandafirul pitic poate suporta fără probleme temperaturi ridicate de până la 25-26°C, iar iarna nu mai coborâte de 5°C.

miercuri, 11 martie 2015

DE SEZON! Cum îngrijim Kalanchoe, planta care aduce un plus de culoare casei tale

Că tot am primit cadou de curând o astfel de floare, am vrut să aflu ce nevoi are, ca să știu cum să o îngrijesc. Și nu am exagerat deloc în titlu când am spus că o Kalanchoe aduce cloare casei tale. A mea e galbenă ca Soarele și pur și simplu mi-a luminat balconul, în prag de primăvară.

 

Așadar: mi-am făcut temele și sunt în măsură să vă spun că vorbim despre o plantă originară din Madagascar, cu aspect de tufă, a cărei înălțime variază între 20 și 40 cm. Frunzele ei sunt cărnoase, iar florile sunt mici, în formă de steluțe, într-o varietate de culori intense: roșu, roșu-corai, portocaliu, galben sau roz-violet. Kalanchoe înflorește numai două luni pe an, iar pentru asta are nevoie de foarte multă lumină.

Vara nu trebuie ținută în bătaia directă a razelor de soare, pentru că își pierde frunzele. Fiind o plantă suculentă, suportă bine lipsa apei, așa că udarea trebuie să fie moderată și de preferat să se facă dimineața.

Odată trecute florile, tulpina va fi tăiată de la baza frunzelor. Iar dacă se dorește o nouă înflorire, aceasta poate fi stimulată prin schimbarea ghiveciului, atunci când florile sunt usucate complet. Kalanchoe are nevoie de ghiveci și pământ nou în fiecare an.  

luni, 9 martie 2015

DE SEZON! Primula simbolizează tinerețea și iubirea înflăcărată

Dacă e primăvară, cu siguranță avem în casă - primită de la cei dragi sau, pur și simplu, cumpărată de la supermarket, cel puțin o Primula. E bine de știut că aceste flori simbolizează atât tinerețea, dar și iubirea înflăcărată.


Ca plante de interior, primulele sunt decorative doar câteva luni, pe perioada înfloririi, prin urmare sunt tratate ca plante anuale și aruncate după trecerea florilor. Dar și în timpul scurt pe care îl petrec în apartamentul nostru, primulele au nevoie de atenție: ele trebuie poziționate într-un spațiu cu aer puțin umed și cu o aerisire corespunzătoare, altfel devin sensibile la dăunători și la mucegaiuri.
Primulele se simt însă mult mai bine în grădină, în spații largi, aerisite și ușor umbrite. Astfel cultivate, ele vor înflori pe parcursul mai multor ani, atât primăvara cât și toamna.

Interesant de știut e și faptul că, în afara funcției decorative, primulele sunt folosite și ca plante medicinale, uleiul de primula fiind folosit la prevenirea și tratarea afecțiunilor cardiovasculare; de asemenea, substanțele extrase din această plantă ajută la tratarea afecțiunilor renale și biliare, a bronșitelor sau a unor boli gastrointestinale.