vineri, 27 iunie 2014

Ne pregătim de concediu! Cum udăm plantele în lipsa noastră?

Pentru că se apropie concediul, e timpul să-mi pregătesc și Grădinile pentru vacanță. Ani la rând m-am întrebat ce e de făcut cu plantele din balcon pe perioada celor două săptămâni în care lipsesc de acasă. În cele din urmă am găsit soluția - simplă și la îndemâna oricui! 

În primul rând, ghivecele ar trebui mutate într-un loc unde lumina soarelui nu le atinge în mod direct (dacă există niște draperii sau jaluzele, e perfect dacă le ținem trase pe perioada concediului); în acest fel, plantele nu vor avea de suferit dacă afară sunt peste 40 de grade C.

Iar ca să nu le lăsăm să moară din lipsa apei, iată ceea ce fac eu de câțiva ani încoace și dă roade maxime (de multe ori, am fost invidioasă că atunci când reveneam din concediu, plantele se simțeau vizibil mai bine decât atunci când calculam eu din câte în câte zile să le ud): în primul rând, pregătesc niște „cordoane”, niște fâșii de bumbac (este foarte important să fie un bumbac cât mai ok din punct de vedere calitativ); ghivecele le grupez în jurul unui lighean cu apă (acesta din urmă musai va fi poziționat mai sus decât ele, măcar cu 10 cm)...; fâșiile de bumbac se îngroapă cât mai adânc în pământul din ghivece (câte o fâșie în fiecare ghiveci, evident), iar capetele rămase libere se lasă în ligheanul cu apă. 

Astfel, fiecare plantă își va lua apă doar câtă are nevoie, nici mai multă nici mai puțină, și numai dacă are nevoie. Ăsta e și motivul pentru care, de multe ori, am fost invidioasă pe acest procedeu - ele știu mai bine decât noi când le e „sete” și, prin această metodă, se pot „adăpa” singure.

Acum sunt pregătită să plec în concediu liniștită, știind și că Grădinile Suspendate nu vor suferi de sete :) Încearcă și tu metoda în vacanța asta și dă-mi de știre dacă ești la fel de mulțumit/ă!


joi, 26 iunie 2014

Sfaturi pentru casă: Plante care ne dau energie

Dacă ieri ne ocupam de vampirii energetici, de plantele care ne sleiesc de puteri, e timpul ca astăzi să vorbim și despre plantele pline de energie pozitivă.


Mușcata cu flori roșii sau albe, cu frunzele ușor încrețite se află sus de tot în top, fiind ideală pentru dormitor. Posedă o energie pozitivă foarte puternică, fiind suficient să stăm lângă o mușcată timp de 10-15 minute și ne vom simți odihniți, cu forțele refăcute.





Ficusul este o plantă benefică pentru energetica omului. Lui i se datorează atmosfera plăcută și bunăstarea din casă, având un puternic efect calmant. Este important să fie așezat într-un loc unde să nu primească direct lumină de la soare.






Cactusul ne ajută să ne completăm energia și, în același timp, poate înlătura energia negativă. Poate fi amplasat în apropierea monitorului computerului, preluând o parte din energia negativă emanată de acesta.





Violetele reprezintă un puternic purificator al spațiului în care locuim. Reușesc să ne echilibreze stările emoționale, în schimb însă preluând asupra lor energia negativă și întristându-se.




Cyclamen-ul face ordine în energetica locuinței - unifică fragmentele disparate, răzlețe de stări, încercând să creeze un spațiu unitar.





Rozmarinul înlătură oboseala, frica, anxietatea, panica, astenia; este foarte indicat persoanelor în vârstă și femeilor însărcinate. 






Bonsai-ul este benefic în casele dominate de spiritul materialismului, pentru că el are capacitatea de a abate gândurile de la lumea materială spre lumea spirituală. Îi face pe cei care îl îngrijesc mai sensibili, le dezvoltă intuiția, îi ajută să se schimbe, să-și schimbe concepția despre lume. Energetica unui bonsai depinde de energetica arborelui: pinul, dafinul, vișinul, ficusul ne vor hrăni cu energia lor, în schimb chiparosul sau portocalul ne vor lua                        energia.






miercuri, 25 iunie 2014

Vampiri energetici: Ce plante ne sleiesc de puteri

Orhideea este de evitat în casele oamenilor nehotărâți, cu voința slabă. Sau, cel puțin, în dormitoarele lor. Pentru aceștia, orhideea funcționează ca o pompă, absorbintu-le energia. Cel mai acut, spun specialiștii, vampirismul orhideei se manifestă dis-de-dimineață și în timpul nopții.



Feriga este un puternic vampir energetic; pentru a se putea dezvolta normal are nevoie de foarte multă energie. De aceea, este recomandat să o așezăm pe televizor, absorbindu-i acestuia toată energia negativă.





Chiparosul, deși este un puternic purificator al aerului, nu este indicat să-l avem în locuințele noastre. În antichitate, era numit “arborele morții”.

Tuia, la fel ca și chiparosul, este plantă-vampir. Plasată în camera unde petrecem mai mult timp, ne poate pune viața în pericol.




Florile uscate sunt considerate și ele vampiri, dar într-o măsură mai redusă decât cele veștejite. În general, materia moartă atrage întotdeauna forțele necurate.



Ca regulă generală, este important de reținut că plantele nu trebuie amplasate în dormitor, deoarece în timpul nopții absorb oxigen și degajă dioxid de carbon. În plus, noaptea, plantele se eliberează de energia negativă: ciclul lor energetic este programat pe absorbția diurnă a informației negative și purificarea nocturnă, prin eliminarea energiei negative.

Plante vampir-donator


Există, însă, și plante care, după ce adună energia din jur, o emană în cantități mari – atenție! - numai pe cea pozitivă. 



Begoniile sunt plante vampir, dar folositoare în special pentru casele în care vine multă lume. Begonia absoarbe ca un aspirator toată energia din jur, iar după un timp redă casei doar energia pozitivă.





Îngrijind trandafirii, oamenii își transferă surplusul energetic asupra lor. Așa că cei cărora nu le este suficientă propria energie, le sunt contraindicați trandafirii, deoarece le provoacă anxietate și irascibilitate. Trandafirii nu “suportă” pisicile, dar se “înțeleg” bine cu câinii.





Florile naturale tăiate sunt donatori până când încep să moară. Din acest motiv nu e indicat să păstrăm niciodată prea mult florile în vază.

duminică, 22 iunie 2014

Grădina din borcan - o soluție simplă și la îndemâna oricui

Pe lângă faptul că reprezintă o soluție simplă și este foarte ușor de creat, Grădina din borcan este recomandată în special celor care nu au timp sau pur și simplu nu sunt pasionați de îngrijirea plantelor. De altfel, ideea mi-a fost dată de o prietenă care lipsește de acasă cu zilele (și chiar cu săptămânile) și care nu are răbdare să crească așa cum se cuvine o plantă. Și ca ea mai cunosc încă multe alte persoane. Așa că, pentru ele, și nu numai, vin cu această soluție simplă și la îndemâna oricui care - mare atenție! - nu necesită niciun fel de îngrijire. 
Presupune numai câteva minute pierdute la magazin (Dedeman, de exemplu), pentru cumpărarea borcanului potrivit și a turbei (un pământ special amestecat cu acest cărbune mărunțit), eventual o ieșire la munte, pentru „recoltarea” de mușchi de pădure și a câtorva pietricele (mai mici sau mai mari, după preferințe) și încă 10 minute în care purcedem la crearea minunăției din borcan.

Eu am început cu o variantă simplă, ca să fiu sigură că funcționează. Am luat din debara un borcan de 800 gr., am avut grijă să aibă eticheta bine curățată pentru a nu estompa efectul Grădinii și am plantat pe capac, în interiorul acestuia, un amestec de mușchi de pădure proaspăt adus de pe munte. Am completat „peisajul” cu o piatră roșiatică, pentru design, am înfiletat borcanul (cu capul în jos) și gata minunăția: 



Se poate observa condensul format pe pereții borcanului. De fapt, în asta constă toată minunăția: înainte de a închide borcanul, trebuie stropite numai puțin plantele cu un jet de apă, iar ele își formează de aici încolo un microclimat. Singure, singurele. Respiră, se hrănesc, se înmulțesc și mor după legea de bază ale naturii: Cel mai puternic învinge!

Cum am văzut că funcționează „proiectul”, am decis că era timpul să trec la nivelul următor: un vas mai mare, un peisaj mai complex. Borcan de design, Dedeman: 16 lei; Turbă pentru bonsai: 7 lei; Cactus redus 83%, Kaufland: 1 leu; mușchi de pădure, pietriș și pietre aduse de pe munte: gratuit.
Așa că am purces la drum: primul strat de pietriș, urmat de puțin mușchi (care conservă umezeala), apoi turbă și pământ de flori (drenat cu puțin nisip, deoarece urma să plantez un cactus)... Am plantat cactusul, am completat peisajul cu puțin mușchi, câteva pietre și un smoc de iarbă crescut de capul lui într-un ghiveci... Și gata! Grădina din borcan e pregătită să fie „sigilată” și să înceapă să-și creeze propriul ecosistem!