miercuri, 26 martie 2014

Plante de interior care atrag dragostea, bucuria și prosperitatea

1. Bambusul
Este cunoscut pentru faptul că atrage bucuria și prosperitatea. Oferă protecție și noroc, ceea ce înseamnă că vor crește șansele ca dorințele tale să se împlinească odată cu achiziționarea acestei plante. Despre bambus se mai spune că mărește flexibilitatea mentală, oferă ajutor în dezvoltarea spirituală și aduce prosperitatea. Dacă ești depresiv, planta este excelentă pentru ca te ajuta să te eliberezi de sentimentele negative.
 
2. Busuioc
Busuiocul aduce dragostea, pasiunea, succesul și frumusețea în casa ta. Iar dacă pui în mâncare planta crescută chiar în casa ta se spune că poți trezi pasiunea în oricine consumă aceea mâncare. În plus, busuiocul este recunoscut pentru că este antidepresiv, antiseptic și antibacterial.

3. Rozmarin
Această plantă crește puterea creierului, te poate ajuta să te odihnești mai bine noaptea și te menține tânăr. Rozmarinul atrage dragostea și crește dorința sexuală. 

4. Salvie
Salvia este recunoscută pentru calitățile sale protective. De asemenea, ea reprezintă imortalitatea, longevitatea, înțelepciunea și împlinirea dorințelor.

5. Lămâiul
În afara faptului că aduce fericire și lumină în casă, lămâiul este simbolul purificării și al prieteniei. În plus, este minunat să ai propriul lămâi pentru a face băuturi și dressing pentru salate.

6. Levănțica
Mirosul acestei plante este cunoscut pentru faptul că îmbunătățește buna dispoziție și are proprietăți de calmare. Câțiva stropi de levănțică pe pernă te va ajuta să adormi la fel de repede ca un prunc. Despre mirosul de levănțică se crede că are puterea de a atrage bărbații, așa că femeile singure au tot interesul să aibă o astfel de plantă în casă.

7. Orhidee
Orhideea nu numai că este o plantă frumoasă, însă este și foarte ușor de îngrijit. Această plantă reprezintă dragostea: atrage dragostea, te înalță sufletește și întărește prieteniile. În Grecia antică, oamenii asociau orhideea cu fertilitatea și virilitatea, ceea ce le face un cadou minunat pentru cei care își doresc copii.





luni, 10 martie 2014

Orhideea - minunea care mi-a colorat apartamentul și viața


Am primit-o ca dar de casă nouă. Mi-a umplut într-o clipă și casa, dar și viața. Are nevoie de multă atenție dar, cu toate astea, este foarte ușor de îngrijit. Dacă îi oferi suficientă lumină și umiditate, te vei bucura de florile ei tot timpul anului. 


Când a intrat în viața mea, frumusețea mov din poza alăturată părea foarte sănătoasă. Mi-au trebuit numai două-trei zile ca să-mi dau seama că nu era tocmai așa. O pânză de păianjen foarte-foarte fină se întindea printre frunze și flori, de-a lungul tijei pline de boboci. Așa că am luat cea mai la îndemână măsură găsită pe internet: am stropit planta din abundență cu apă și am învelit-o în folie alimentară, astfel încât să creez un soi de seră și o umiditate pe care acarienii nu o suportă. Și a funcționat! În numai câteva zile aveam o plantă sănătoasă și fericită!

Alte probleme nu am avut cu ea. Am udat-o săptămânal (prin scufundare într-un vas mai mare plin pe jumătate cu apă), i-am adăugat din două în două săptămâni un fertilizant special și am înconjurat-o cu multă dragoste. După ce primul rând de flori s-a ofilit (adică după mai bine de 6 luni), am tăiat tija de jos, la un nod sau două lungime, și am continuat procesul de îngrijire cu apă și fertilizant.
Iar în foarte scurt timp o altă tijă a început să crească. Am fixat-o pe suportul special și am așteptat cuminte să mă bucur din nou de flori. Ceea ce s-a și întâmplat! Iată aici imaginile:




De puțin timp, familia Grădinilor suspendate s-a mărit cu o nouă orhidee: pe Tigressa am primit-o în dar de ziua mea, de la niște prieteni minunați. E plină de flori și, mare lucru, are deja alte două tije formate la baza frunzelor care foarte curând îmi vor oferi alte și ale motive de bucurie.


Iată câteva sfaturi, dacă vrei să-ți colorezi casa cu o orhidee: așeaz-o într-un loc luminos, dar nu în bătaia directă a soarelui. Oferă-i o temperatură constantă, cuprinsă între 17 și 23 de grade Celsius.  Dacă dă semne de boală, schimbă-i locul! 
Pont: Orhideele iubesc taninii, așa că îmbibă un dop de la sticla de vin roșu în această licoare magică și apoi sfărâmă-l și amestecă-l în solul plantei. Va face minuni!

Și poate nu știai: unele orhidee trăiesc aproape ca niște paraziți ai unor copaci. De aceea probabil solul în care se simt cel mai bine constă dintr-un amestec format din coajă de copac și mușchi.





marți, 4 martie 2014

Grădinărit ''la înălțime''

M-am jucat puțin cu cele două cuvinte din titlu scrise între ghilimele. Grădinărit ''la înălțime'': la nivel ''profi'' sau... la etajul 8? Te las pe tine să decizi. Azi vin cu câteva sfaturi de îngrijire a plantelor, imediat după cumpărarea lor din magazin.

Întâi de toate, este esențial să alegi PLANTELE POTRIVITE PENTRU CASA TA. Trebuie să cunoști foarte bine condițiile oferite de spațiul pe care vrei să-l decorezi, din punct de vedere al luminii, umidității și temperaturii. Înainte să cumperi o plantă, gândește-te dacă-i poți oferi ceea ce are nevoie. 
În general, plantele iubitoare de umbră sunt cele decorative, cu frunze verzi. Majoritatea plantelor cu flori sau frunze mari, simple, verzi sau pătate cu alb iubesc lumina zilei fără soare direct. În schimb, cactușii, plantele suculente, palmierii sau citricele adoră expunerea directă la soare.


Odată ce ai hotărât ce plantă îți dorești și ai observat că se potrivește cu ceea ce balconul tău îi poate oferi, e timpul să mergi la Florărie. Nu uita însă că orice ființă vie are nevoie de o PERIOADĂ DE ACOMODARE atunci când îi schimbi locul. Așa că ține minte că nu e bine să expui niciunui tip de stres o plantă pe care abia ai adus-o acasă. Ține-o o zi sau două la o temperatură de 20-22 de grade Celsius și ud-o foarte puțin. O regulă de bază în îngrijirea oricărei plante ține de corelarea directă a udării cu temperatura și lumina.



TRANSPLANTAREA 
Florile trebuie transplantate la scurt timp după achiziționare, întrucât ghivecele în care se vând nu sunt potrivite cu necesitățile plantei. Este de preferat ca noul vas să fie cu 2-3 cm mai mare în diametru decât cel inițial. Operația în sine presupune presărarea, la bază, a unui strat de pietriș pentru drenaj, peste care se va adăuga până la jumătate un strat proaspăt de pământ. Se așază planta în mijloc și se completează de jur împrejur cu un amestec corespunzător cerințelor acesteia. La final, se tasează pământulși se udă bine, până când apa va ieși prin orificiile de scurgere.

Mai multe fotografii din Grădinile Suspendate, aici.






sâmbătă, 1 martie 2014

Primăvara începe cu tine!

Primăvara mea începe, an de an, cu ele. Cu BRÂNDUȘELE. Ani la rând, la fiecare început de primăvară, urcam pe munte la ''vânătoare de brândușe''. Îmi plăcea să le descopăr pe pământul abia ușurat de mantaua grea a zăpezii, ițindu-se timid printre frunzele din toamna anterioară și chiar printre pâlcurile răzlețe de nea. Le place soarele dar și umezeala. În ordinea asta. 
Așa că anul trecut mi-am propus să-mi creez propria primăvară la mine în balcon. Am cumpărat din Praktiker un ghiveci minunat cu două (da, numai două) brândușe îmbobocite. Și-am rămas surprinsă când, peste o zi sau două (da, tot două), aveam nu trei, cinci sau șase brândușe înflorite, ciiii nouă! Iar pământul din ghiveciul acela micuț continua să scoată la iveală alte și alte tulpini firave care, la rândul lor, îmboboceau și înfloreau. 
Și-uite-așa, m-am bucurat de o primăvară continuă timp de vreo săptămână și am decis că minunea trebuie să se repete. Am lăsat florile să treacă, planta să se ofilească, iar când din pământ nu mai ieșea nimic la suprafață, am scos bulbii și i-am pus la păstrat. La loc uscat și răcoros, în debara. Iar pe la sfârșitul anului trecut, undeva în luna noiembrie, le-am replantat. 

Le-am oferit de data asta mult mai mult spațiu, le-am creat un ''vast apartament'' într-o jardinieră. Și se pare că bine am făcut, pentru că din pământ continuă să iasă nenumărate săbiuțe verzi care caută lumina soarelui cu același nesaț cu care soarele le caută pe ele. Trebuie spus că, pe lângă multă lumină și multă umezeală, brândușele necesită puțină atenție atunci când le pregătim solul în care urmează să le plantăm. Acesta trebuie să fie bine drenat, deci e de preferat ca pe fundul ghiveciului să așezăm un rând de pietricele care vor păstra umiditatea pământului mai mult timp.
E recomandat, de asemenea, ca solul să fie amestecat cu puțin nisip și câteva bucăți de scoarță de copac înainte de a fi folosit, pentru a crea - pe cât posibil - condițiile pe care planta le găsește în mediul ei natural, adică pe munte.

Revin cu foto atunci când drăguțele mele vor reuși să înflorească! ;) Până atunci, vă întreb doar atât: Știați că dintr-o specie de brândușe se extrage cel mai scump condiment din lume? Iată: Șofranul

Până atunci, vă prezint și cealaltă bucurie a primăverii în curs aici, la etajul 8: Narcisa galbenă. Am cumpărat-o într-o zi de miercuri de la Lidl, iar până vineri era deja plină de flori. O minunăție, nu alta! De la mirosul îmbătător și culoarea amețitoare, până la ghiveciul din lemn de-a dreptul mi-nu-nat, totul te fascinează la planta asta de primăvară care - unde mai pui - are și efecte tămăduitoare miraculoase. Detalii, aici!
Și pentru suflet: VAMA VECHE - Primăvara