vineri, 27 februarie 2015

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor cu bulbi

Dragi iubitori de plante, continuăm să venim în ajutorul vostru cu sfaturi utile referitoare la îngrijirea acestora. Pentru că, odată cu venirea primăverii, veți alege sau veți primi de la cei dragi PLANTE CU BULBI, la ghiveci (ZAMBILE, BRÂNDUȘE, NARCISE, LALELE), iată pentru voi 4 sfaturi pentru îngrijirea lor:

1. După ce au înflorit, florile ofilite trebuie îndepărtate; fruzele însă vor fi tăiate abia după ce au îngălbenit. Acest lucru va permite bulbilor să atragă toți nutrienții din plantă, pentru mai multă energie în primăvara următoare.

2. Acum este momentul ca bulbii să fie scoși cu grijă din pământ, înveliți în hârtie groasă și puși la păstrare într­un loc răcoros și uscat. Deși îi numim „bulbi de primăvară”, aceștia trebuie plantați toamna: de la începutul lunii septembrie până în luna decembrie.

3. Compostul trebuie să fie fertil, format din frunze putrezite, nisip și turbă. Pe fundul ghiveciului se așază câteva pietricele, pentru a permite excesului de apă să se scurgă. Solul va trebui să fie ușor umed tot timpul, dar fără să băltească apa.

4. Bulbii iubesc soarele. Este indicat să așezăm ghivecele într­un loc în care se pot bucura de lumină puternică și soare întreaga zi.

marți, 24 februarie 2015

Vine, vine primăvara!

Vă arătam acum un an cum arată primăvara la etajul 8. După o lungă iarnă petrecută în debara, era timpul pentru „vestitorii primăverii” să scoată, din nou, bulbii la lumină. S-a întâmplat ieri:



Brândușele și narcisele galbene au, așadar, o casă nouă. Le-am presărat puțin nisip pentru drenaj, le-am udat bine și le-am așezat la soare. Aștept acum cu nerăbdare să le văd în floare! :)


Așa arătau anul trecut:



sâmbătă, 21 februarie 2015

Pregătiri de primăvară: Cum toaletăm bonsaiul

Despre el nu prea v-am povestit, deși face parte integrantă din viața mea și din Grădina de la etajul 8 de mai bine de un an. Permiteți-mi, pentru început, să vi-l prezint pe scurt: l-am primit de Crăciun, în 2013, și - pentru că era iarnă și suferea din cauza lipsei luminii din magazinul de bricolaj din care a fost cumpărat (Bricostore Ploiești), arăta cam așa:


Știți deja că bonsaiul are nevoie de foarte multă atenție și trebuie tratat cu multă delicatețe. Așa că, întâi de toate, i-am căutat un nume: AKI - în japoneză, TOAMNĂ... Pentru că era aproape uscat și pentru că părea trist... L-am lăsat un timp să se acomodeze cu noul său cămin, iar când am văzut că începe să se revigoreze, l-am tuns pentru prima dată. Iată imaginile:

















Totul se întâmpla în primăvara anului trecut. Și se pare că i-a plăcut acea toaletare lui Aki, s-a dezvoltat frumos tot anul și nu a dus lipsă de nimic.

Fiind vorba de un ulm chinezesc, Aki are nevoie de apă. Astfel că vara trebuie stropit peste frunze în fiecare dimineață, iar iarna cere apă o dată la două-trei zile. Vrea să bea și singur, așa că are în permanență o tăviță sub ghiveci în care, cel puțin o dată pe săptămână, îi pun apă, ca să-și ia el cât are nevoie. 
Ca regulă de bază, în cazul acestui tip de bonsai, solul nu trebuie lăsat să se usuce.
Iar îngrășământ i se pune doar în perioada de creștere (primăvară-vară), o singură dată pe lună.

Azi i-a venit din nou rândul să fie toaletat. Aveam în plan să-i schimb și ghiveciul, să-l mut într-unul mai mare, dar mi-am dat seama când l-am curățat de pământ că încă îi este bine așa. I-am tuns, așadar, doar crengile - cât mai aproape de tulpină, ca să poată și anul ăsta să se dezvolte în voie și... i-am tuns rădăcinile. O treime din mustăți este recomandat de specialiști să se taie, așa că n-am făcut decât să mă conformez:

Iată și rezultatul final: